Sinterklaas-surprise

Enthousiast was ik twee weken geleden begonnen met een sinterklaas-surprise. Zagen, lijmen, hout, kippengaas, behangerslijm en oude kranten, zilverfolie, verf en gekleurd papier. Een blikje “Red Bull” moest het worden, maar dan wel lekker groot. Ik was tevreden over het resultaat maar de twijfel sloeg toe toen de surprise niet in mijn auto paste. Sinterklaas zou elders gevierd worden. Er was niemand op zondagochtend met een bestelbusje of karretje die twee keer een uur wilde rijden. Ten einde raad nog maar een keer proberen. Met wat draaien en duwen kreeg ik de surprise toch in de auto. Hier zijn nog wat foto’s van het maakproces. Zelf sta ik er vaak maar half op. Sinterklaas moet tenslotte anoniem blijven.

De basis: Spaanplaat schijven met latten ertussen

De basis: Schijven van spaanplaat met latten ertussen

Kippengaas vastspijkeren

Kippengaas vastspijkeren

Behangerslijm, oude kranten en zilverfolie

Behangerslijm, oude kranten en zilverfolie

Schilderen en letters plakken: Klaar

Schilderen en letters plakken: Klaar

Advertenties

3 reacties op “Sinterklaas-surprise

 1. Jade schreef:

  Hallo!

  Heeft u misschien een uitgebreidere beschrijving van hoe u de surprise exact heeft gemaakt?

  Mvg,

  Jade

  • dokterjaap schreef:

   Beste Jade,
   Het is alweer vier jaar geleden dat ik dit gemaakt heb. Het was een flink ding, zeker 1.60 meter hoog. Het ging ongeveer als volgt:
   Neem een echt blikje als voorbeeld, meet de verhouding tussen hoogte en breedte en bepaal dan de hoogte en de breedte van je surprise.
   Neem spaanplaat van 8mm dik en teken daarop met een passer twee cirkels. Dit wordt de bovenkant en onderkant van de surprise.
   Zaag met de decoupeerzaag de cirkels uit de spaanplaat.
   Neem 8 houten latten van ongeveer 15mm dik en 6 cm breed. (Hoe steviger de latten, hoe steviger maar ook hoe zwaarder de surprise). Zaag de latten op de juiste lengte voor de hoogte van de surprise.
   Spijker en lijm de latten verticaal tussen de twee spaanplaat cirkels. Versterk de onderkant en bovenkant met de resten van de spaanplaat (zie de foto). Je hebt nu een houten geraamte met de juiste afmetingen.
   Neem een rol kippengaas met niet al te grote openingen (zie foto), rol dit om het geraamte en spijker het vast met een nietpistool of een tacker.
   Maak een emmertje met behangerslijm aan en neem een flinke stapel oude kranten. Maak de kranten flink nat met lijm en plak ze tegen het kippengaas in twee of drie laagjes.
   Neem een rol aluminium keukenfolie) en plak dit rondom op de nog natte kranten. (Nu moet alles drogen. Dit duurt wel een nachtje of misschien langer)
   Neem een bus donkerblauwe lakverf in de goede kleur en schilder het patroon op de aluminiumfolie. (Kijk goed naar het voorbeeldblikje, meet het patroon op en zet hulplijntjes op de surprise voor je gaat schilderen)
   Neem rood gekleurd stevig papier (A4, 220gr. Bij de knutselwinkel). Teken de letters na op het papier en knip de letters uit. Teken ook de twee “bulls”” na en knip ze uit. Knip ook een cirkel uit geel papier. Plak de letters, de cirkel en de twee “bulls” op de surprise met een stevige lijm (Bison kit of iets dergelijks)
   Klaar! Het is een heel werk, dit doe je niet in een avondje. Je moet er een paar dagen voor uittrekken. Ik hoor graag of je dit gaat maken en of het gelukt is.

   • Jade schreef:

    Hallo!

    Super bedankt voor de uitgebreide beschrijving voor het maken van de surprise!
    Ik ga hem niet zo groot maken als die van u, maar de beschrijving zal mij uiteraard helpen!
    Het zal inderdaad niet lukken om hem in een avond te maken, maar gelukkig heb ik nog tijd zat.
    Ik laat u weten als het is gelukt!

    Met vriendelijke groet,

    Jade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s